Hrstkovou polévku znaly již naše babičky, které ji s oblibou připravovaly. A to zvláště, když nebylo dostatek jiných surovin. Luštěninovou hrstkovou polévku si můžete připravit doma kdykoliv, když budete mít chuť na něco teplého, chutného, výživného a rychlého. Skvělé je, že suroviny, které jsou na její přípravu zapotřebí, obvykle najdeme všichni doma kdykoliv.
![](https://www.suprzena.cz/wp-content/uploads/2021/01/lentil-soup-3738547_960_720.jpg)
Na hrstkovou polévku se sice už malinko pozapomnělo, my vám ji ale připomeneme, protože rozhodně stojí za ochutnání. Skvěle zasytí – a teď v tomto mrazivém zimním počasí také zahřeje a dodá tělu potřebné živiny.
Budete potřebovat:
- hrách,
- čočku,
- fazole,
- kroupy,
- kořenovou zeleninu,
- menší cibuli,
- přibližně 1 lžíci oleje,
- 2 lžíce mouky,
- vodu,
- česnek podle chuti,
- sůl, pepř a majoránku.
Postup přípravy:
Uvařit samotnou polévku není nic složitého. Název hrstková napovídá, že od každého druhu luštěnin se do polévky dává troška – hrstka.
- Nejprve si tedy uvaříte čočku, hrách, fazole a kroupy. Fazole je nutné den dopředu namočit do vody, aby změkly. Použít ale samozřejmě můžete i fazole z plechovky, kdybyste si chtěli polévku uvařit ihned.
- Pokud doma nemáte všechno, nevadí, dejte do polévky alespoň to, co zrovna doma máte. Ale v této plné sestavě chutná polévka nakonec nejlépe.
- Kořenovou zeleninu můžete použít čerstvou, nejlépe najemno nastrouhanou, určitě ale polévku nezkazíte, když použijete mraženou zeleninovou směs. Menší cibuli si nakrájíme a společně se zeleninou a utřeným česnekem přidáme k luštěninám ještě před koncem vaření. Společně pak všechno krátce vaříme, do změknutí zeleniny.
- Mezitím si připravíme jíšku na zahuštění polévky. Tu připravíme klasicky z trošky oleje a mouky.
- Polévku nakonec zahustíme a ochutíme solí, pepřem a samozřejmě majoránkou, která v hrstkové polévce rozhodně nesmí chybět.
Dobrou chuť!
Zdroj foto: www.pixabay.com