Tvorba plynů v lidských střevech jsou přirozenou součástí trávicího a zpracovává procesu. Když však uniknou v nesprávné chvíli na nesprávném místě , vědí nadělat pořádnou žádnou neplechu . Poradíme vám , jak se takovému trapnému pocitu na veřejnosti vyhnout.
Nadýmání je nadměrné hromadění množství plynů v důsledku konzumace těžko stravitelných potravin jako zelí , luštěniny , způsobujících nepříjemný pocit nafouknutého bříška , které se nám následně těžko zapíná do kalhot , nebo nesprávné stravovací návyky jako vyprávění při jídle , zda jeho rychlé hltání . Ještě větší přítěží se stává tehdy, když nestrávené živiny působením bakterií kvasí a hnijí , a tak plynem dodávají intenzivní pach .
Proto doporučujeme vyhýbat se nadměrné konzumaci artyčoku , cibule , zelí , fazolí, čočky , kedlubny , zelí a peckové , bobulovinami . Ořechy , fíky a potraviny s vysokým obsahem vlákniny dokážou zažívání potrápit také. Před plánováním společenské akce , na které nechcete mít zbytečné obavy , si rovněž ověřte zda pro vás není problémové mastné pečivo , droždí , med , sirup , čokoláda , či nápoje jako káva , sycená minerální voda nebo pivo . Samozřejmě i v tomto případě závisí vše od individuálního metabolismu , takže citlivost svých orgánů musíte znát sama.
Plynatosti vás zbaví mléčné výrobky jako jogurt , kefír , podmáslí , teplé mléko , lehce stravitelné tuky v podobě panenského olivového nebo řepkového oleje , různé druhy bylinek nebo takzvaný Čaj čtyř větrů , který si připravíte z 25g semen kmínu , stejného množství semen fenyklu , listů máty a květů heřmánku . Do šálku nasypeme 2 lžičky směsi , zalijeme vařící vodou a necháme asi 10 minut louhovat . Teplý přírodní lék pijte po doušcích po každém jídle .
Na nadýmání jsou dobré cvičení na bříško , při kterých vleže přitahujete kolena na prsa . Pokud potřebujete rychlou pomoc , pomohou vám i jemné krouživé pohyby prsty , nebo masážní míčkem vedoucí od pupku ve spirále až k oblasti tlustého střeva ve směru hodinových ručiček , které vám zakrátko přinesou citelnou úlevu .