Vánoce jsou pro většinu z nás spjaty s návštěvou rodiny a přátel. K takovým chvílím pohody patří neodmyslitelně i pohoštění. Na stole se ve většině domácností nachází cukroví, štrúdl, štola nebo vánočka. Případně klasické jednohubky, uzenina, solené oříšky, chipsy a další.
Není se tedy čemu divit, když návštěva vypije kafe či čaj a občerstvení odmítá. Každý je přecpaný, pálí jej žáha a zažívá pocit těžkosti. Pokud by na každé návštěvě host ochutnal jen trošku z těchto dobrot, po svátcích by mu hrozil vysoký cukr, cholesterol a kila navíc. Připravte si pro své blízké originální pohoštění, které se nebudou zdráhat okusit. Takové, které nijak neohrozí ani jejich zdraví, postavu a po jejich konzumaci jim nebude těžko.
Okurkové květinky
Nakrájejte salátovou okurku na kolečka a poté každé kolečko pomocí vykrajovátka na cukroví. Skvěle vypadají květinky. Když necháte však kolečka, také tím nic nepokazíte. Stejný tvar vykrojte i z mozarelly a šunky. Položte na okurku, přidejte třeba olivu a zapíchněte ozdobné párátko. Okurkové jednohubky jsou zdravější alternativou za ty klasické.
Ovesné sušenky
Někdo má rád slanou verzi pohoštění, ale někdo přeci jen to sladké. Ovšem všeho moc škodí, proto i největší mlsoun bude hlídat konzumaci klasického cukroví. Zkuste to klasické z mouky a cukru nahradit něčím zdravějším. Třeba ovesnými vločkami. Receptů na sušenky z ovesných vloček najdete na internetu neomezené množství. Nemáte-li v rodině a mezi přáteli nikoho, kdo je alergický na ořechy, pak zkuste i ořechové. Případně mix vloček a ořechů.
Vánoční pistácie
Oříšky k Vánocům prostě patří. Zkuste jen zdravější verzi. Namísto těch solených vyzkoušejte oblíbené pistácie obalené do voňavé a chutné směsi, upečené v troubě na papíře. Směs na pistácie: drcený hřebíček, mletá skořice, fenyklový prášek, mletý badyán, sečuánský pepř, a 6 lžic pomerančové šťávy. Nesolené loupané pistácie v této směsi obalte a položte na plech s pečícím papírem. Plech vložte doprostřed trouby a pečte přibližně 45 minut. Během pečení pistácie pravidelně promíchávejte, aby se propekly rovnoměrně. Po upečení nechte vychladnout a šup s nimi do mističky na stůl.