Poměrně populárním způsobem stravování se stává takzvaný přerušovaný půst. V podstatě se nejedná o nic složitého, je však dobré vědět, jak se správně stravovat. Jestliže si nastavíte správná pravidla, může se jednat o skvělý způsob, jak zhubnout.
Přerušovaný půst
Podstatou přerušovaného půstu je rozdělení dne na dvě části – v jedné z nich je čas přijímat živiny, přičemž v té druhé přichází na řadu právě půst. Nejčastěji se jedná o takzvaný 16:8 půst, kdy byste 16 hodin neměla nic jíst, povolená je pouze konzumace vody či kávy a čaje.
V osmi hodinách si pak užijete všechna jídla a svačinky. 16 hodin půstu se může zdát jako mnoho, je však třeba myslet na to, že tento čas zahrnuje i spánek. Doba půstu se tak v podstatě zkrátí na polovinu.
Jak na to?
Záleží pouze na vás, v jakém časovém okně chcete využít osmi hodin na jídlo. Je třeba přizpůsobit se svému životnímu stylu – pro někoho je ideální začít s jídlem brzy ráno a během pozdního odpoledne již držet půst, zatímco jiným bude vyhovovat možnost najíst se i večer.
Snažte se však půst nastavit tak, aby trval hlavně přes noc, kdy spíte. Není třeba výrazně se omezovat v tom, co jíte, ovšem jídla si rozvrhněte rovnoměrně. Častou chybou totiž je snaha najíst se co nejvíce těsně před začátkem doby půstu.
Výhody přerušovaného půstu
Hlavním důvodem, proč je půst pro naše tělo příznivý, je dostatek času pro zpracování jídla a spalování kalorií. Rozdělení 16:8 je ideální, skvěle funguje, přičemž se nemusíte obávat hladu. Snažte se konzumovat hlavně nutričně bohatá jídla, ze kterých získáte energii na dlouhou dobu.
To znamená například rýži, vločky, maso, vajíčka, ořechy, a hlavně nesmí chybět ovoce a zelenina. Jedná se o skvělý způsob, jak zhubnout, kromě toho také podpoříte zdraví srdce a omezíte stresový hormon kortizol.
Z počátku se přerušovaný půst může zdát složitý, ovšem jakmile si jednou zvyknete, poznáte jeho výhody.
Zdroj foto: www.pixabay.com