• Reklama
  • Kontakt

SuprŽena.cz

  • HP
  • Cestování
  • Děti
    • Miminká
    • Školáci
    • Těhotenství
  • Domácnost
    • Domácí práce
    • Nakupování
    • Tipy a triky
  • Móda a krása
    • Kosmetika
    • Oblečení a doplňky
    • Vlasy, pleť a tělo
  • Recepty
  • Sex a vztahy
    • Antikoncepce
    • Manželství
    • Rozvod
    • Sex
    • Svatba
    • Vztahy
  • Zdraví
    • Hubnutí
    • Nemoci
    • Životní styl

Jak na domácí rajčatový protlak

Gabriela Kortova 21 Srp 2018 Recepty Zanechat komentář 0 Zhlédnutí

Rajčatový protlak nechybí patrně v žádné kuchyni, protože jde o potravinu, kterou používáme při vaření k dochucování pokrmů, přípravě dipů, do salátů, ale i samostatně. S domácího rajčatového protlaku lze uvařit i rajská polévka či omáčka. Rajčatový protlak je snad ještě používanější surovinou, než hořčice. Spolu tito dva tvoří nenahraditelné pomocníky v kuchyni.

Připravíte-li si rajčatový protlak doma, pak přesně víte, co obsahuje a nemusíte se bát chemických složek a dokonce se v něm i nějaké vitamíny najdou. I když v případě protlaku jde spíše o samotnou chuť. Pokud byste chtěli zachovat co největší množství živin, museli byste jej připravovat pouze mixováním netepelně zpracovaných surovin a takovýto protlak spotřebovat velmi rychle, případně jej zamrazit. Nicméně dnes bude řeč o klasickém protlaku, kde se rajčátka vaří, melou či mixují, pasírují a následně pro možnost ho déle uchovávat probíhá i zavařování do sklenic.

Postup práce a ingredience

Připravte si libovolné množství rajčat. Čím zralejší, tím lepší. Zralá rajčátka jsou jemnější, sladší – tudíž i omáčka bude taková. Rajčata zbavíme nejdříve „bubáků“ a poté je omyjeme a nakrájíme. Vhodíme do hrnce a za občasného míchání je necháme zcela rozvařit, až z nich zbude jen hustá omáčka, kterou necháme vychladit a následně rozmixujeme či pomeleme a přecedíme přes cedník – zůstane jen čistý protlak bez slupek a semínek.

S tímto protlakem budeme následně pracovat. Dochutíme jej solí, cukrem, kořením (nové koření, pepř, bobkový list) a bylinkami, případně (kdo má rád, tak i česnekem). S chutí protlaku se dá vyhrát. Nicméně bohatě stačí sůl, cukr, pepř, nové koření, bobkový list. Protlak s bylinkami a kořením povaříme, opět přecedíme. Pokud výsledek chuťově odpovídá našim představám, začneme protlakem plnit čisté sklenice a sterilujeme po dobu 20 minut.

Zavařit lze i v základní neochucené verzi

Protlak lze sterilovat i neochucený a následně s ním po otevření sklenice pracovat dle daného receptu. Přidat do něj česnek, sůl, cukr, koření, bylinky při vaření polévky či omáčky. Neochucená základní varianta je pak víc variabilní.

 

kečup rajčata rajčatový protlak 2018-08-21
Gabriela Kortova
Tagy kečup rajčata rajčatový protlak
Twitter Facebook Google + Stumble linkedin Pinterest Více

Autor

Přidal : Gabriela Kortova
Je mi velkým potěšením se podílet na obsahu tohoto webu. Mnoho článků čerpám z vlastních životních zkušeností. A to zejména z oblasti kosmetiky, zdravého životního stylu, sportu, výroby dekorací, bytový design a další. Články píši více než dva roky a konečně jsem měla možnost najít sama sebe a to, co mě skutečně baví.
Předchozí článek :

Dva recepty na dýňový kečup

Další článek :

Jak odstranit zašlapané skvrny z koberce

Související články

Jak zmrazit jahody

Jak zmrazit jahody

Stefan Tichy 09 Lis 2014
Recept na skvělou podzimní polévku: Zelňačka s klobásou

Recept na skvělou podzimní polévku: Zelňačka s klobásou

Michaela 17 Lis 2020
Poctivá dýňová polévka: Jak si ji připravit?

Poctivá dýňová polévka: Jak si ji připravit?

Michaela 09 Dub 2021

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Mohlo by vás zajímat

  • Skoncujte se zápachem nohou

    Skoncujte se zápachem nohou

    Gabriela Kortova 11 Lis 2015
  • Spěte jako dudek

    Spěte jako dudek

    mata.l 27 Zář 2013
  • Španělské pláže

    Španělské pláže

    mata.l 07 Říj 2013
  • Jak se správně obléknout na sport?

    Jak se správně obléknout na sport?

    admin 17 Čvc 2016
  • PODZIMNÍ ÚKLID KOMORY

    PODZIMNÍ ÚKLID KOMORY

    mata.l 09 Říj 2013
  • Jak zvládnout přechod?

    Jak zvládnout přechod?

    Jana Hlavacova 21 Srp 2016
  • 10 tipů jak zhubnout

    10 tipů jak zhubnout

    admin 13 Úno 2014
  • Historie náušnic

    admin 21 Dub 2015
  • Reklama
  • Kontakt

Populární

  • 1

    Skoncujte se zápachem nohou

    Gabriela Kortova 11 Lis 2015
  • 2

    Spěte jako dudek

    mata.l 27 Zář 2013
  • 3

    PODZIMNÍ ÚKLID KOMORY

    mata.l 09 Říj 2013

Náhodné příspěvky

Jak poznáte, že solíte příliš?

Jak poznáte, že solíte příliš?

Problémy s bílou moukou – jak je vyřešit?

Problémy s bílou moukou – jak je vyřešit?

Cviky na bolavá záda

Cviky na bolavá záda

Tipy na rozlučku se svobodou

Tipy na rozlučku se svobodou

Tyhle filmy milujeme

Tyhle filmy milujeme

Zdravé obědy do každé krabičky

Zdravé obědy do každé krabičky

Tagy

cvičení dovolená hubnutí jídlo léto pleť pokožka příprava recept spánek suroviny Těhotenství vlasy vztah zdraví
2017 Všechna práva vyhrazena
Suprzena.cz
Na stránce používáme cookies. O jejich používání se blíže můžete informovat zde Ok
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Vždy povoleno

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necessary

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.

ULOŽIT A PŘIJMOUT