Možná si říkáte, že jíst přece umí každý. Není problém vložit jídlo do úst a sníst jej. Mnoho lidí dokonce žije v mylné představě, že se stravuje zdravě, když jí 2x denně ovoce nebo zeleninu, nepije mléko, nekouří.
Jenže to nestačí, pokud jí člověk ve spěchu, jídlo pořádně nežvýká, nedodržuje přitom i pitný režim a jeho strava zahrnuje výrobky z bílé mouky, sem tam smažené a bílý cukr. Přinášíme vám jednoduchá pravidla, která vám stravování ulehčí.
Jezte skutečné jídlo
Myslíme tím jídlo, které není průmyslově zpracované. Zkrátka žádné polotovary plné pochybných ingrediencí a chemie. Pozor na rafinovanou bílou mouku, ztužené tuky, rafinované cukry.
Zařaďte rostlinné jídlo
V dnešní době vzrostla konzumace živočišné potravy, což není dobře. Neznamená to vyhýbat se masu, rybám, ale jen omezit jejich konzumaci na 2x týdně a místo masa si dát rostlinnou stravu, která nezatěžuje trávení a navíc rovněž obsahuje bílkoviny: čočka, fazole, tofu, oříšky, semínka, quinoa, pohanka, jáhly apod.
Jezte domácí stravu
Je-li to možné, vyhněte se stravování po restauracích a uvařte si jídlo předem doma. Jednak tím ušetříte, ale především budete jíst mnohem zdravěji. Vyhněte se také zbytečnému ohřívání jídla v mikrovlnné troubě, která ničí v pokrmech živiny.
Nepřejídejte se
Jezte jen do té doby, dokud nepocítíte, že už nemáte hlad, případně se nedojezte úplně. Během půl hodiny ucítíte, že vám to bohatě stačilo. Hlad má totiž velké oči a největší problém dneška je, že lidé zcela ztratili schopnost poslouchat hlas svého těla.
Jezte co nejpestřeji
Napište si seznam zdravých potravin a ty různě střídejte. Důležité je neulpět v rutině. Při vaření používejte dostatek koření a bylinek. Ty tam nejsou pro parádu nebo pro vylepšení chuti (to ostatně také), ale především proto, že mnohé koření a bylinky podporují a usnadňují trávení.
Jezte fermentované potraviny
Zařaďte do svého jídelníčku domácí kysané zelí, nakládané okurky – pijte i lák z okurek, kimchi, tempeh, vodní i mléčný kefír, nakládanou zeleninu. To vše prospívá trávení, protože se během fermentace vytvářejí zdraví prospěšné bakterie, které podpoří správnou funkci vašeho zažívání.
-
Jezte pomalu – nehltejte
-
Přestaňte kouřit
-
Nepijte hodně alkoholu
-
Na jídlo si najděte čas
-
Dodržujte pitný režim
-
Naučte jíst ve stejnou dobu – tělu to prospívá