Houby patří k podzimu, a pokud na ně do lesa vyrazíte, jistě si přinesete slušný úlovek. Houby se dají zpracovat různými způsoby, každý houbař si ale asi nejvíce pochutná na domácí poctivé houbové omáčce.
![](https://www.suprzena.cz/wp-content/uploads/2020/09/food-1224503_960_720.jpg)
Pojďte si připravit skvělou smetanovou houbovou omáčku, ke které chutná nejlépe domácí houskový knedlík.
Suroviny:
- na drobno nakrájené a dobře omyté houby – množství je na vás,
- 1 cibule,
- olej,
- 1 kelímek smetany na vaření,
- troška mléka na případné rozředění,
- hladká mouka na zahuštění,
- sůl, pepř, nové koření a bobkový list,
- ocet.
Postup:
- Nakrájíme si cibulku na jemno a necháme ji na oleji zesklovatět. K cibuli přidáme na drobno nakrájené a omyté čerstvé houby. Houby je potřeba ihned pořádně osolit, aby omáčka měla chuť.
- Přidáme i špetku pepře, pár kuliček nového koření a bobkový list. Houby dušením budou pouštět vodu, pokud se vám zdá vody z hub málo, podlijte je. Kolik budete mít vody, tolik bude i omáčky.
- Houby je potřeba dusit alespoň 20 minut. Mezitím si v teplé vodě rozmícháme trošku hladké mouky na zahuštění.
- Zahuštěnou omáčku pořádně rozmícháme a chvíli povaříme, nakonec přilijeme smetanu na vaření. Opět krátce vaříme – v případě, že je omáčka příliš hustá, přidáme trošku mléka, kterým ji rozředíme na požadovanou konzistenci.
- Na závěr je dobré pár minut před dovařením přidat do omáčky i lžíci octa – bude mít sladkokyselou chuť. Octa můžeme přidat libovolné množství podle chuti.
Houbovou omáčku je nejlepší podávat s houskovým knedlíkem. Skvěle chutná ale i s vařeným bramborem nebo těstovinami.
Tip: Houbová omáčka se dá připravovat také ze zakysané smetany – v tom případě vynechejte ocet. Sladkou houbovou omáčku zase skvěle doplní kopr – stačí, když přidáte malou hrstku a omáčka bude o něco zajímavější a určitě chutnější.
Dobrou chuť.
Zdroj foto: www.pixabay.com