• Reklama
  • Kontakt

SuprŽena.cz

  • HP
  • Cestování
  • Děti
    • Miminká
    • Školáci
    • Těhotenství
  • Domácnost
    • Domácí práce
    • Nakupování
    • Tipy a triky
  • Móda a krása
    • Kosmetika
    • Oblečení a doplňky
    • Vlasy, pleť a tělo
  • Recepty
  • Sex a vztahy
    • Antikoncepce
    • Manželství
    • Rozvod
    • Sex
    • Svatba
    • Vztahy
  • Zdraví
    • Hubnutí
    • Nemoci
    • Životní styl

Problémy s bílou moukou – jak je vyřešit?

Gabriela Kortova 20 Zář 2018 Nezařazené Zanechat komentář 0 Zhlédnutí

Bílá pšeničná mouka se stala naprostým základem stravování většiny lidí. Je součástí snídaní, svačinek, ale i obědů a večeří. Nachází se téměř všude – chleba, veky, housky, rohlíky, koláče, ale i v přílohách, jako jsou noky, těstoviny či tradiční české knedlíky. Používá se také k zahušťování omáček, polévek.

Čokoládové mafiny

Člověk by si tedy pomyslel, že by tato potravina měla být plnohodnotná a co nejkvalitnější – bohužel opak je pravdou. Bílá mouka mimo to, že obsahuje lepek, na který je v posledních letech hodně lidí alergická, je zbavená vitamínů, minerálů a vlákniny. Lepek je výtečnou pomůckou pekařů, ale v lidském těle může ve větším množství napáchat škody.

Existuje řešení?

Konzumace „bílého lepidla“ zatěžuje slinivku břišní, trávení a vede k obezitě. Pečivo je přitom nenahraditelnou součástí lidské výživy a spousta z nás si nedovede představit ráno bez křupavé housky či chleba. Konzumace výrobků z bílé mouky je však příčinou mnoha zdravotních potíží a civilizačních chorob. Dá se to vůbec řešit? Naštěstí ano.

Zdravější alternativy bílé mouky

Dnes již není nadlidský výkon sehnat ve zdravé výživě nebo ve velkém supermarketu zdravější alternativu za klasickou bílou pšeničnou mouku. Je to například prababička pšenice – špaldová mouka, dále pak ječná, žitná, pohanková, amarantová, rýžová, jáhlová, celozrnná mouka. Mezi jmenovanými moukami nejsou všechny bez lepku. Například mouka špaldová také obsahuje lepek. Proč je tedy lepší než pšeničná bílá mouka, když pocházejí z jedné rodiny?

Špaldová mouka (jedna z nejpopulárnějších mouk dnešní doby) se vyrábí ze špaldy (obilovina), jež pochází ze stejné rodiny obilovin, jako pšenice.

Špaldová mouka vzniká semletím celého zrna, tudíž obsahuje více minerálů, vitamínů, bílkovin, vlákniny – proto je lépe stravitelná. Ačkoliv lepek obsahuje, nachází se ho ve špaldové mouce mnohem méně než v mouce pšeničné. Je to cca 60 % oproti 90% u pšeničné mouky.

Jak se vyhnout pšeničné bílé mouce?

Chcete-li se úplně vyhnout bílé pšeničné mouce, musíte se naučit doma péct anebo kupovat z prověřených zdrojů a číst etikety, protože výrobky z bílé mouky nejsou jen pečivo a těstoviny, ale i různé tyčinky, sušenky, krekry, instantní výrobky a polotovary.

Co dále ovlivňuje to, jak se mouka v těle chová?

Klíčový je také fakt, jakým způsobem bylo pečivo připraveno. Pečeme-li z celozrnné mouky, obsahuje mouka také částí klíčku, který má v sobě enzymy, které společně s bakteriemi mléčného kvašení (kváskové pečivo) mění celou chemickou rovnici – jednoduše řečeno se díky kvašení při přípravě těsta dostává do těla mnohem méně škodlivin a naopak zdraví prospěšné látky a bakterie.

Kvasinky vytvářejí v moučném prostředí fermentační proces, na kterém se podílí mikroorganismy, jež způsobují přeměnu organických látek. U mouky jde o polysacharidy. Tudíž je kváskové pečivo vlivem štěpení polysacharidů energeticky chudší – což potěší zejména ty, kteří si hlídají váhu. Když už tedy pečivo, tak z celozrnné mouky a kváskové…

 

bílá mouka kváskové pečivo špaldová mouka zdraví 2018-09-20
Gabriela Kortova
Tagy bílá mouka kváskové pečivo špaldová mouka zdraví
Twitter Facebook Google + Stumble linkedin Pinterest Více

Autor

Přidal : Gabriela Kortova
Je mi velkým potěšením se podílet na obsahu tohoto webu. Mnoho článků čerpám z vlastních životních zkušeností. A to zejména z oblasti kosmetiky, zdravého životního stylu, sportu, výroby dekorací, bytový design a další. Články píši více než dva roky a konečně jsem měla možnost najít sama sebe a to, co mě skutečně baví.
Předchozí článek :

Recept na langoše

Další článek :

Jak vybrat kvalitní jazykovou školu?

Související články

Proč ženy potřebují více spánku než muži?

Proč ženy potřebují více spánku než muži?

Michaela 27 Zář 2019
5 tipů jak uspět na pohovoru a získat novou práci

5 tipů jak uspět na pohovoru a získat novou práci

Jana Hlavacova 16 Lis 2016
Tipy na rozlučku se svobodou

Tipy na rozlučku se svobodou

Jana Hlavacova 16 Zář 2016

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Mohlo by vás zajímat

  • Skoncujte se zápachem nohou

    Skoncujte se zápachem nohou

    Gabriela Kortova 11 Lis 2015
  • Spěte jako dudek

    Spěte jako dudek

    mata.l 27 Zář 2013
  • Španělské pláže

    Španělské pláže

    mata.l 07 Říj 2013
  • Jak se správně obléknout na sport?

    Jak se správně obléknout na sport?

    admin 17 Čvc 2016
  • PODZIMNÍ ÚKLID KOMORY

    PODZIMNÍ ÚKLID KOMORY

    mata.l 09 Říj 2013
  • Jak zvládnout přechod?

    Jak zvládnout přechod?

    Jana Hlavacova 21 Srp 2016
  • 10 tipů jak zhubnout

    10 tipů jak zhubnout

    admin 13 Úno 2014
  • Historie náušnic

    admin 21 Dub 2015
  • Reklama
  • Kontakt

Populární

  • 1

    Skoncujte se zápachem nohou

    Gabriela Kortova 11 Lis 2015
  • 2

    Spěte jako dudek

    mata.l 27 Zář 2013
  • 3

    PODZIMNÍ ÚKLID KOMORY

    mata.l 09 Říj 2013

Náhodné příspěvky

Co je paperclipping a proč si dát pozor na toxické konverzace?

Co je paperclipping a proč si dát pozor na toxické konverzace?

Zdravé obědy do každé krabičky

Zdravé obědy do každé krabičky

Dehydratace hrozí i v zimě. Kolik toho třeba vypít?

Dehydratace hrozí i v zimě. Kolik toho třeba vypít?

Jak poznat psychopata

Jak poznat psychopata

Jaké ofiny budou v létě 2024 trendy?

Jaké ofiny budou v létě 2024 trendy?

Seriály, které vás dostanou do podzimní nálady

Seriály, které vás dostanou do podzimní nálady

Tagy

cvičení dovolená hubnutí jídlo léto pleť pokožka Porod příprava recept spánek suroviny vlasy vztah zdraví
2017 Všechna práva vyhrazena
Suprzena.cz
Na stránce používáme cookies. O jejich používání se blíže můžete informovat zde Ok
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Vždy povoleno

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necessary

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.

ULOŽIT A PŘIJMOUT