Ryby jsou jedno z nejzdravějších jídel, které můžete dopřát nejenom sobě, ale hlavně také svým dětem. Jsou plné omega-3 masných kyselin, které je nutné doplňovat, aby dorovnaly hladinu omega-6 mastných kyselin – ty už tak zdravé nejsou. Ryby také snižují cholesterol v krvi a dodají vašemu tělu pořádnou dávku vitamínů A, B a D.
Nicméně nejenom toto je pozitivum konzumace ryb, jsou také vhodné při dietě, jelikož sice obsahují tuky, ale ty zdravé, které neohrožují hladinu vašeho viscerálního (podkožního) tuku. Připravte si jeden z nejoblíbenějších receptů – losos na pánvi. Je to velice rychlý oběd, který ocení celá rodina.
Budete potřebovat
- 4 filety lososa,
- olivový oleje na osmažení,
- 4 stroužky česneku,
- 100 másla,
- snítku tymiánu.
Postup přípravy
- Na sporák si nachystejte pánev, na níž rozpálíte dostatek olivového olej dle velikosti filet.
- Filety vždy smažte kůží dolů. Položte je na pánev, přidejte tymián a česnek a opékejte zhruba 4 minuty.
- Po této době sundejte z varné desky či sporáku a přidejte máslo, které se ihned rozpustí působením zůstatkového tepla pánve.
- Filety v másle obracejte tak, aby byly touto rozpuštěnou tekutinou doslova obaleny.
Věděli jste, že ryby, jako je losos, dokážou vyvolat v těle tvorbu serotoninu? To je takzvaný hormon štěstí. Takže nejenom, že po tomto obědě uděláte něco pro své fyzické zdraví, ani to psychické nezůstane ladem. Serotonin totiž nastartuje v našem mozku příjemné pocity pohody a klidu, které jsou, hlavně v dnešní době, tak důležité. Zároveň má také přímý vliv na spokojený spánek, zmírnění migrény či tlumení bolesti.
Zdá se to až neuvěřitelné, kolik pozitivních vlastností může mít „obyčejná“ ryba, ale je to tak. A co si dáte na oběd vy?
Zdroj foto: www.pixabay.com