Během zimního období by měl na plotně každé domácnosti stát hrnec s horkou polévkou. A je úplně jedno, zda je to polévka luštěninová, zeleninová, zelná, krémová nebo s kousky zeleniny a masa, s nudlemi či rýží. Hutné polévky jsou i výtečnou a lehkou večeří, která zasytí. Přinášíme vám recept na výtečnou kmínovou polévku s pohankou, která je velmi jednoduchá a navíc ještě i zdravá.
Potřebovat budete
-
Brambory – hrst na kostičky nakrájených brambor
-
Pohanku ¼ šálku
-
Sůl a pepř podle chuti
-
Kmín 1ČL
-
Celerovou nať
-
Zeleninový vývar 1,5 l
-
Cibulku (menší)
-
Olivový olej 2 PL
Postup
-
Na olivovém oleji zpěníme na drobno nakrájenou cibulku
-
Jakmile je cibulka zlatavé barvy a hezky voní, přilijeme zeleninový vývar (lze nahradit vodou + zeleninový domácí bujón)
-
Do vývaru přidáme podle chuti ještě sůl, pepř a kmín
-
Přidáme i brambory a přisypeme pohanku
-
Přikryté vaříme cca 20 až 25 minut
-
Jakmile pohanka změkne, můžeme podávat a na talíři přizdobíme ještě celerovou natí
Pohanka
Pohanka by měla být součástí každého zdravého jídelníčku. Obsahuje rutin, jež se podílí na vstřebávání vitamínu C, snižuje riziko mozkových mrtvic a infarktů, blahodárně působí na trávicí systém, uklidňuje žaludeční a dvanácterníkové vředy, podporuje léčbu hemeroidů, obsahuje vitamíny, minerály a vlákninu, zmírňuje problémy křečových žil. Pohanku můžete použít nejen k přípravě polévek, ale i kaší, karbanátků, nákypů, pečení moučníků, do koktejlů s ovocem i jako přílohu k hlavním jídlům.