• Reklama
  • Kontakt

SuprŽena.cz

  • HP
  • Cestování
  • Děti
    • Miminká
    • Školáci
    • Těhotenství
  • Domácnost
    • Domácí práce
    • Nakupování
    • Tipy a triky
  • Móda a krása
    • Kosmetika
    • Oblečení a doplňky
    • Vlasy, pleť a tělo
  • Recepty
  • Sex a vztahy
    • Antikoncepce
    • Manželství
    • Rozvod
    • Sex
    • Svatba
    • Vztahy
  • Zdraví
    • Hubnutí
    • Nemoci
    • Životní styl

Jak prodloužit trvanlivost ovoce a zeleniny

Michaela 14 Čvc 2023 Životní styl Zanechat komentář 0 Zhlédnutí

V horkých letních dnech nechce jíst téměř nikdo. Jediné, co nás drží nad vodou, je osvěžující ovoce a zelenina. Ta však mívá velice krátkou trvanlivost. Obzvláště v teple osychá a degraduje přímo raketovou rychlostí. Tuto trvanlivost však lze prodloužit. Jak?

Když se budeme bavit o prodloužení trvanlivosti ovoce a zeleniny, mnohé napadne umístit je do lednice. Existují i jiné způsoby, jak protáhnout jejich životnost. Je samozřejmé, že i když se budete snažit sebevíce, tak zelenina i ovoce nějakou degradací budou procházet. Bude se vypařovat voda, ale především se budou vytrácet vitamíny a další tělu prospěšné látky. Nic proto nenahradí extra čerstvé suroviny. Nejlépe ihned sklizené přímo ze zahrádky!

Lednice

Všichni děláme tu stejnou chybu – špatně skladujeme ovoce a zeleninu. Přijdeme z nákupu domů, vybalujeme nakoupenou zeleninu a ovoce a automaticky ji uklízíme do lednice, aniž bychom se zamysleli, zda tento druh do lednice patří. To platí i pro naši sklizenou úrodu. Ne každá zelenina a ovoce má ráda nízkou teplotu a zvýšenou vlhkost. Lednice je sice perfektní parťák, ale existují i druhy zeleniny, které vyžadují pokojovou teplotu.

Mezi ně patří rajčata, okurky, papriky, zázvor nebo dýně. Z ovoce pak citrusy, banány, mango či ananas. Těmto druhům ovoce bude mnohem lépe v pokojové teplotě. Druhy, které našly domeček v lednici, umisťujete do na ně určeného prostoru. Bývá tam největší chlad blížící se až k 0 °C.

Nemusíte spotřebovat ovoce nebo zeleninu ihned celou najednou. Je běžné, že si je rozporcujete a rozložíte na více dní. Kdybyste ovoce či zeleninu vložili do lednice jen tak, okorání by přišlo během pár hodin. Takové ovoce nebo zeleninu skladujte v uzavíratelné nádobě nebo vakuově balené. Zamezení přístupu kyslíku zpomalíte stárnutí.

Ovoce i zeleninu byste měli v lednici skladovat bez plastových obalů, ideálně na papírových ubrouskách. Ty absorbují přebytečnou vlhkost.

Správný postup, který by měl nastat po nákupu ovoce je:

  • Vybalit ovoce z obalů, obzvláště těch plastových.
  • Přebrat ho a vyhodit rovnou zkažené, nahnilé či zplesnivělé kousky.
  • Nikdy ho však neomývejte vodou. To provádějte až bezprostředně před konzumací.

Tip:

Pokud je to možné, neskladujte ovoce a zeleninu pospolu. Ovoce uvolňuje ethylen, který zrychluje uzrávání a zkracuje životnost.

Sklep

Výsada, kterou mívají převážně rodinné domky. Vlastnictví sklepa je určitě velkou výhodou. Pyšní se všemi vlastnostmi jako lednice – stabilní nízká teplota a vlhkost. Ještě navíc je tu tma. Některé druhy ovoce a zeleniny ji vyžadují. Cibuli a česnek proto skladujte bez přístupu slunečních paprsků. Nezapomínejte také na brambory, které jinak tvoří člověku jedovaté klíčky.

Ideální je sklep i na skladování potravin přes několik ročních období. Skvělým příkladem jsou jablka. Ve sklepě přežijí podzim, zimu i jaro. Užívejte si tak vitamínů i v zimních měsících. Důkladně si však hlídejte mikrobiální nákazy (např. plísně). Takto nakažené potraviny neokrajujte a vyhazujte je celé.

Marmelády i kompoty

Způsob prodloužení trvanlivosti, který využívaly už naše prababičky. Některé druhy ovoce a zeleniny přímo vyzývají ke zpracování. Jahodová marmeláda namazaná na chlebu, třešňový kompot nebo zavařené okurky jsou zkrátka lahoda. Taková zpracování jsou ideální v případech, kdy máte úrody habaděj. Naděláte si zásoby i na několik let dopředu.

Nevýhoda těchto produktů spočívá v nutriční hodnotě. Díky vysokým přídavkům cukru či jiných konzervačních prostředků již nelze říci, že se jedná o zdravé potraviny. Látek potřebné pro tělo v ovoci a zelenině také příliš nezůstalo.

Sušené ovoce

Sušilo se už od pradávna. Snižování obsahu vody jej chrání před uhnívání, bakteriální nákazou i plesnivění. Jistě znáte jablečné křížaly nebo sušené švestky, meruňky. Tento způsob je typický převážně pro ovoce. Na trhu se objevuje i sušená zelenina. Příkladem mohou být rajčata. Sušením se však bohužel vytrácí cenné vitamíny.

Zdroj foto: www.freepik.com

ovoce vitamíny zelenina 2023-07-14
Michaela
Tagy ovoce vitamíny zelenina
Twitter Facebook Google + Stumble linkedin Pinterest Více

Autor

Přidal : Michaela
Předchozí článek :

Jako od moře po celý rok aneb jak prodloužit výdrž opálení?

Další článek :

Jak nakupovat ekologicky? Jde to jednoduše

Související články

Dentální hygiena aneb proč je tak důležitá?

Dentální hygiena aneb proč je tak důležitá?

Michaela 28 Pro 2020
Osvědčené relaxační metody, které vás zbaví stresu

Osvědčené relaxační metody, které vás zbaví stresu

Gabriela Kortova 07 Bře 2017
Otužování pozitivně působí nejenom na vaše zdraví

Otužování pozitivně působí nejenom na vaše zdraví

Michaela 08 Pro 2020

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Mohlo by vás zajímat

  • Skoncujte se zápachem nohou

    Skoncujte se zápachem nohou

    Gabriela Kortova 11 Lis 2015
  • Spěte jako dudek

    Spěte jako dudek

    mata.l 27 Zář 2013
  • Španělské pláže

    Španělské pláže

    mata.l 07 Říj 2013
  • Jak se správně obléknout na sport?

    Jak se správně obléknout na sport?

    admin 17 Čvc 2016
  • PODZIMNÍ ÚKLID KOMORY

    PODZIMNÍ ÚKLID KOMORY

    mata.l 09 Říj 2013
  • Jak zvládnout přechod?

    Jak zvládnout přechod?

    Jana Hlavacova 21 Srp 2016
  • 10 tipů jak zhubnout

    10 tipů jak zhubnout

    admin 13 Úno 2014
  • Historie náušnic

    admin 21 Dub 2015
  • Reklama
  • Kontakt

Populární

  • 1

    Skoncujte se zápachem nohou

    Gabriela Kortova 11 Lis 2015
  • 2

    Spěte jako dudek

    mata.l 27 Zář 2013
  • 3

    PODZIMNÍ ÚKLID KOMORY

    mata.l 09 Říj 2013

Náhodné příspěvky

Už jste slyšeli exotické slovo jujuba? Víte, co to je?

Už jste slyšeli exotické slovo jujuba? Víte, co to je?

5 nejčastějších příčin předčasného porodu

5 nejčastějších příčin předčasného porodu

Úklid, sekání trávy, volejbal s dětmi – počítá se jakýkoli pohyb jako cvičení?

Úklid, sekání trávy, volejbal s dětmi – počítá se jakýkoli pohyb jako cvičení?

Proč ženy potřebují více spánku než muži?

Proč ženy potřebují více spánku než muži?

Cviky na bolavá záda

Cviky na bolavá záda

Návod, jak vyrobit postřik proti mšicím

Návod, jak vyrobit postřik proti mšicím

Tagy

cvičení dovolená hubnutí jídlo léto pleť pokožka Porod příprava recept spánek suroviny vlasy vztah zdraví
2017 Všechna práva vyhrazena
Suprzena.cz
Na stránce používáme cookies. O jejich používání se blíže můžete informovat zde Ok
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Vždy povoleno

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necessary

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.

ULOŽIT A PŘIJMOUT