• Reklama
  • Kontakt

SuprŽena.cz

  • HP
  • Cestování
  • Děti
    • Miminká
    • Školáci
    • Těhotenství
  • Domácnost
    • Domácí práce
    • Nakupování
    • Tipy a triky
  • Móda a krása
    • Kosmetika
    • Oblečení a doplňky
    • Vlasy, pleť a tělo
  • Recepty
  • Sex a vztahy
    • Antikoncepce
    • Manželství
    • Rozvod
    • Sex
    • Svatba
    • Vztahy
  • Zdraví
    • Hubnutí
    • Nemoci
    • Životní styl

Domácí chléb: Upečte to nejlepší pečivo z vlastního kvásku

Michaela 13 Zář 2021 Recepty Zanechat komentář 0 Zhlédnutí

Jestliže se zajímáte o domácí přípravu jídla, zejména pečiva, pak už jste možná narazila na termín kváskování. A pokud ne, rozhodně to stojí za prozkoumání. Jedná se totiž o pečení z vlastního kvásku, ze kterého si můžete připravit lahodný chléb, po kterém se jen zapráší.

Správná mouka

Naprostým základem pro pečení pečiva je zvolit ten správný typ mouky. Ta se totiž nerozděluje pouze na hladkou, polohrubou a hrubou tak, jak ji známe. Při pečení chleba je třeba seznámit se s ní blíže. Významnou je celozrnná žitná mouka, ze které se zakládá kvásek. Znát byste měla také chlebovou žitnou mouku, hladkou pšeničnou mouku T 650 a v neposlední řadě pšeničnou hladkou mouku typu 00. Takto zpracované mouky jsou přímo stvořené pro pečení nejen chleba, ale i dalšího pečiva.

Kváskový startér

K pečení vlastního kváskového chleba budete potřebovat kvásek, který je náhradou za droždí. Kváskový startér můžete sehnat již připravený od dalších nadšenců, kteří ho nabízejí k odběru. Založit si však můžete i vlastní – stačí smíchat 100 g žitné mouky a 100 g vlažné vody.

Tuto směs nechte jeden den na teplém místě, poté odeberte ze směsi 100 g a opět přidejte po 100 gramech mouky i vody. Toto pak opakujte ještě dvakrát. Poté už je kvásek připraven na pečení chleba. Nezapomeňte si odebrat lžíci rozkvasu, abyste měla na příští pečení.

Pečení

Jestliže s kváskem pracujete poprvé, je třeba obrnit se trpělivostí. Nelze totiž určit přesný postup, záleží totiž na mnoha různých faktorech. Proto je třeba počítat s tím, že to bude chtít několik pokusů, než objevíte ten nejlepší postup pečení. Receptů na chleba je celá řada, pro první pokusy se nejlépe hodí nehnětený žitný chleba, který nepotřebuje složité přípravy. Poté můžete pokročit k složitějšímu pečení hněteného chleba, který kyne v ošatce a je třeba ho překládat během kynutí.

Domácí pečivo je jedinečné, ačkoliv je náročné si ho připravit. Žitný kvásek dodává pečivu typickou nakyslou chuť, pro kterou je klasický chléb tak oblíbený.

Zdroj foto: www.pixabay.com

domácí chléb domácí žitný chleba jak udělat kvásek jak upéct chleba pečení chleba žitný chleba 2021-09-13
Michaela
Tagy domácí chléb domácí žitný chleba jak udělat kvásek jak upéct chleba pečení chleba žitný chleba
Twitter Facebook Google + Stumble linkedin Pinterest Více

Autor

Přidal : Michaela
Předchozí článek :

Šlofík během dne: Krátké zdřímnutí vás osvěží a podpoří zdraví

Další článek :

Tipy, jak zpracovat sezónní úrodu ovoce a zeleniny

Související články

Poctivá dýňová polévka: Jak si ji připravit?

Poctivá dýňová polévka: Jak si ji připravit?

Michaela 09 Dub 2021
Jak připravit cizrnovou pomazánku

Jak připravit cizrnovou pomazánku

Michaela 24 Úno 2020
Recept na skvělou houbovou omáčku

Recept na skvělou houbovou omáčku

Michaela 30 Zář 2020

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Mohlo by vás zajímat

  • Skoncujte se zápachem nohou

    Skoncujte se zápachem nohou

    Gabriela Kortova 11 Lis 2015
  • Spěte jako dudek

    Spěte jako dudek

    mata.l 27 Zář 2013
  • Španělské pláže

    Španělské pláže

    mata.l 07 Říj 2013
  • Jak se správně obléknout na sport?

    Jak se správně obléknout na sport?

    admin 17 Čvc 2016
  • PODZIMNÍ ÚKLID KOMORY

    PODZIMNÍ ÚKLID KOMORY

    mata.l 09 Říj 2013
  • Jak zvládnout přechod?

    Jak zvládnout přechod?

    Jana Hlavacova 21 Srp 2016
  • 10 tipů jak zhubnout

    10 tipů jak zhubnout

    admin 13 Úno 2014
  • Historie náušnic

    admin 21 Dub 2015
  • Reklama
  • Kontakt

Populární

  • 1

    Skoncujte se zápachem nohou

    Gabriela Kortova 11 Lis 2015
  • 2

    Spěte jako dudek

    mata.l 27 Zář 2013
  • 3

    PODZIMNÍ ÚKLID KOMORY

    mata.l 09 Říj 2013

Náhodné příspěvky

Návod, jak vyrobit postřik proti mšicím

Návod, jak vyrobit postřik proti mšicím

Jak často a proč měnit líčidla?

Jak často a proč měnit líčidla?

Zbavte se strachu z řízení auta

Zbavte se strachu z řízení auta

Jak vybrat kontaktní čočky

Jak vybrat kontaktní čočky

5 tipů jak uspět na pohovoru a získat novou práci

5 tipů jak uspět na pohovoru a získat novou práci

Jak poznat psychopata

Jak poznat psychopata

Tagy

cvičení dovolená hubnutí jídlo léto pleť pokožka Porod příprava recept spánek suroviny vlasy vztah zdraví
2017 Všechna práva vyhrazena
Suprzena.cz
Na stránce používáme cookies. O jejich používání se blíže můžete informovat zde Ok
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Vždy povoleno

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necessary

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.

ULOŽIT A PŘIJMOUT