• Reklama
  • Kontakt

SuprŽena.cz

  • HP
  • Cestování
  • Děti
    • Miminká
    • Školáci
    • Těhotenství
  • Domácnost
    • Domácí práce
    • Nakupování
    • Tipy a triky
  • Móda a krása
    • Kosmetika
    • Oblečení a doplňky
    • Vlasy, pleť a tělo
  • Recepty
  • Sex a vztahy
    • Antikoncepce
    • Manželství
    • Rozvod
    • Sex
    • Svatba
    • Vztahy
  • Zdraví
    • Hubnutí
    • Nemoci
    • Životní styl

Nejlepší recepty na svíčkovou

Michaela 03 Bře 2020 Recepty Zanechat komentář 0 Zhlédnutí

Svíčková je typicky české jídlo a v nejen v naší zemi se těší velké oblibě. Název tento pokrm získal dle masa, ze kterého se připravuje, jedná se o maso prvotřídní kvality. Dnes však není výjimkou ani příprava z jiného druhu. Jak si k němu však připravit tu nejlepší omáčku?

Svíčková omáčka na smetaně

Budete potřebovat:

  • 1–1,2 kg masa na pečení – ideálně pravá svíčková
  • 200 g másla
  • 100 g špeku
  • cibule
  • 3 mrkve
  • půl celeru
  • 2 petržele
  • sklenka lihového octa
  • plnotučnou hořčici
  • brusinkovou zavařeninu
  • tymián, bobkový list, saturejku
  • 500 ml hovězího vývaru
  • 500 ml smetany

Postup přípravy:

  1. Očištěné maso prošpikujte kousky špeku, případně ho můžete také obalit do plátků anglické slaniny. Posypte kořením a vmasírujte.
  2. Do pekáče rozložte cibuli nakrájenou na plátky a polovinu pokrájené kořenové zeleniny. Na to položte připravené maso a přelijte rozpuštěným máslem.
  3. Pekáč přikryjte a naložené maso nechte alespoň den v chladu odpočinout. Nezapomeňte ho občas obrátit.
  4. Po odležení masa rozpalte troubu na 180 °C. Z masa sundejte ztuhlé máslo, opečte ho s trochou oleje na pánvi, aby se zatáhlo. Zeleninový základ dejte také smažit.
  5. Do smažící se zeleniny přidejte trochu cukru a nechte ho zkaramelizovat. Poté zalijte octem a nechte ho odpařit. Vmíchejte brusinky a hořčici, přidejte zbytek čerstvé zeleniny, vložte maso, jemně osolte a v uzavřeně nádobě dejte péct.
  6. Zhruba po deseti minutách snižte teplotu v troubě na 160 °C. Pečte 1–2 hodiny, podlévejte vývarem, aby se maso nepřipálilo. Po upečení nechte maso chladnout v troubě.
  7. Poté ho vyjměte a zabalte do alobalu. Zbytek v pekáči rozmixujte, nebo propasírujte. Přidejte smetanu, vraťte do trouby a nechte chvíli bublat. Následně můžete okořenit dle chuti.
  8. Po provaření omáčky ohřejte maso a je hotovo.

Jak na skvělý knedlík?

Nadýchaný domácí knedlík je nedílnou součástí skvělé svíčkové, vyzkoušejte si ho proto připravit sami doma.

Budete potřebovat:

  • 400 g polohrubé mouky
  • 200 ml mléka
  • 30 g droždí
  • 1 lžička krupicového cukru
  • vejce
  • sůl

Postup přípravy:

  1. Mléko lehce ohřejte tak, aby bylo vlažné. Poté přidejte rozdrobené droždí, lžičku cukru a špetku soli. Nechte v teple vzejít kvásek.
  2. V míse promíchejte mouku s vajíčkem a trochou soli. Přidejte kvásek, dobře propracujte, aby se těsto nelepilo. Nechte zhruba hodinu v teple kynout.
  3. Připravte si velký hrnec, přiveďte vodu k varu. Do hrnce vložte pařák, ideálně aby se spodem nedotýkal vody.
  4. Vykynuté těsto rozdělte napůl, vyválejte souměrné knedlíky a dejte na 20 minut vařit do páry.

Tipy pro dokonalý výsledek

Svíčková omáčka je poměrně náročný kulinářský počin, chce to proto mnoho trpělivosti. Pro co nejlepší výsledek je samozřejmě vhodné zvolit pravou svíčkovou, můžete však péct i jiný kus masa, pro větší šťavnatost a chutnost můžete snížit teplotu v troubě, myslete však na to, že se tím prodlouží doba přípravy. A vůbec nejlepší omáčku budete mít, pokud ji hotovou necháte odstát do druhého dne, to pak budou chutě výborně vyvážené.

Svíčková patří snad ke každému českému slavnostnímu obědu, jedná se o velmi oblíbené jídlo.

Zdroj foto: pixabay.com

knedlík maso svíčková 2020-03-03
Michaela
Tagy knedlík maso svíčková
Twitter Facebook Google + Stumble linkedin Pinterest Více

Autor

Přidal : Michaela
Předchozí článek :

Rozhodli jste se nemít děti? Řešením může být vasektomie u mužů

Další článek :

Nebojte se omlazení pleti a odstranění vrásek moderními metodami

Související články

Zelené nudle se žampiony

Zelené nudle se žampiony

admin 26 Lis 2015
Tip na zdravou a rychlou snídani

Tip na zdravou a rychlou snídani

Nikol Blahova 21 Čvn 2016
Recept na skvělou houbovou omáčku

Recept na skvělou houbovou omáčku

Michaela 30 Zář 2020

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Mohlo by vás zajímat

  • Skoncujte se zápachem nohou

    Skoncujte se zápachem nohou

    Gabriela Kortova 11 Lis 2015
  • Spěte jako dudek

    Spěte jako dudek

    mata.l 27 Zář 2013
  • Španělské pláže

    Španělské pláže

    mata.l 07 Říj 2013
  • Jak se správně obléknout na sport?

    Jak se správně obléknout na sport?

    admin 17 Čvc 2016
  • PODZIMNÍ ÚKLID KOMORY

    PODZIMNÍ ÚKLID KOMORY

    mata.l 09 Říj 2013
  • Jak zvládnout přechod?

    Jak zvládnout přechod?

    Jana Hlavacova 21 Srp 2016
  • 10 tipů jak zhubnout

    10 tipů jak zhubnout

    admin 13 Úno 2014
  • Historie náušnic

    admin 21 Dub 2015
  • Reklama
  • Kontakt

Populární

  • 1

    Skoncujte se zápachem nohou

    Gabriela Kortova 11 Lis 2015
  • 2

    Spěte jako dudek

    mata.l 27 Zář 2013
  • 3

    PODZIMNÍ ÚKLID KOMORY

    mata.l 09 Říj 2013

Náhodné příspěvky

Seriály, které vás dostanou do podzimní nálady

Seriály, které vás dostanou do podzimní nálady

5 nejčastějších příčin předčasného porodu

5 nejčastějších příčin předčasného porodu

Srovnejte hormony do latě! Ženské tělo funguje ve čtyřech fázích cyklu

Srovnejte hormony do latě! Ženské tělo funguje ve čtyřech fázích cyklu

Sedí vám účes k typu vašeho obličeje? Ostříhejte se správně a ihned omládnete

Sedí vám účes k typu vašeho obličeje? Ostříhejte se správně a ihned omládnete

Zdravé obědy do každé krabičky

Zdravé obědy do každé krabičky

Proč pít zelený čaj

Proč pít zelený čaj

Tagy

cvičení dovolená hubnutí jídlo léto pleť pokožka Porod příprava recept spánek suroviny vlasy vztah zdraví
2017 Všechna práva vyhrazena
Suprzena.cz
Na stránce používáme cookies. O jejich používání se blíže můžete informovat zde Ok
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Vždy povoleno

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necessary

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.

ULOŽIT A PŘIJMOUT