Receptů na skvělé knedlíky je nespočet, my jste si pro vás dnes připravili jeden zvláště vychytaný. Knedlíky z našeho receptu se vám totiž rozhodně pod omáčkou nebudou rozpadat a rozpouštět, což dokáže úplně změnit dojem z jídla i jeho chuť.
Tyto domácí kynuté knedlíky podle starého receptu se hodí ke všem omáčkám ale i k zelí. Vyzkoušejte je.
Suroviny:
- 400 g hrubé mouky,
- 100 g polohrubé mouky a trošku mouky na pomoučení válu,
- 2 vajíčka,
- 125 ml vody a 125ml mléka – smícháme dohromady,
- půlku kostky droždí,
- 3 starší rohlíky pokrájené na malé kostičky,
- špetku soli a cukru.
Postup:
- Nachystáme si mléko s vodou, ty by měly mít pokojovou teplotu.
- Do misky si nadrobíme droždí, k tomu přidáme špetku cukru a zalijeme 100 ml mléka smíchaného s vodou. Takto necháme směs vykynout.
- V druhé míse si mezitím smícháme mouky, sůl a pokrájené rohlíky. Až kvásek vzejde, přidáme ho do mísy a nakonec přidáme i vejce.
- Těsto začneme zpracovávat a postupně do něj budeme přilévat zbytek vody smíchané s mlékem. Vzniknout by mělo těsto, se kterým se dá pracovat – nesmí být příliš tuhé.
- Takto necháme těsto pod utěrkou další půl hodinu kynout.
- Mezitím co nám těsto kyne, si dáme vařit vodu na knedlíky. Knedlíky by se měly vařit ve velkém hrnci, vodu jemně osolíme a dáme ji na plotnu vařit.
- Pomoučíme si vál a na něj vyklopíme těsto.
- Z těsta teď budeme tvořit jeden velký válec, ze kterého nakonec uděláme čtyři menší válečky, které se musejí vejít do hrnce.
- Vytvořené válečky ale necháme ještě dvacet minut odpočívat na válu, než je budeme vařit. Průběžně je otáčíme.
- Aby se knedlíky během vaření nerozpadly, je lepší je vařit vždy po dvou – podle toho, jak velký hrnec máte.
- Knedlíky vaříme dvacet minut, pak je vyndáme a odkrojíme z nich ihned patku.
- Knedlíky otočíme a necháme pár minutek odpočívat.
- Nakonec je dokrájíme a můžeme podávat.
Tip: Knedlíky je dobré krájet tenkou nití – určitě vám to půjde. Nit zasuneme pod knedlík a konce nití nad knedlíkem překřížíme. Rychlým tahem směrem ven pak odkrojíme krásné plátky.
Zdroj foto: www.pixabay.com