Věděla jste, že jídlo, které jíte, určuje to, jak voníte? Nepříjemně páchnoucí sloučeniny z určitých potravin pronikají do vašeho potu a dávají mu nepříjemný zápach. O jaké potraviny se konkrétně jedná?
Ryby
Konzumace ryb má samozřejmě řadu zdravotních prospěšných výhod. Je však známo, že cholin, který je patří do skupiny vitamínů B-komplexu, který je hojně přítomen v rybách, jako je tuňák a losos, dodává přirozenou rybí vůni. Někteří jedinci mohou dokonce celý den po konzumaci ryb vylučovat cholin v potu, což může mít za následek silný nepříjemný tělesný zápach.
Alkohol
Dámy, také po alkoholu můžete být nepříjemně cítit. Je to proto, že když se alkohol vstřebá do vašeho těla, je metabolizován na kyselinu octovou nebo acetát. Tyto látky pak mohou být vylučovány skrze váš pot. Jakmile je tento kyselý pot metabolizován bakteriemi na vaší kůži, může to způsobit, že budete po alkoholu cítit delší dobu.
Červené maso
Červené maso obsahuje aminokyseliny, které zanechávají zbytky ve střevech během procesu trávení. Střevní enzymy pak rozkládají tento zbytek, který se při pocení spojí s bakteriemi na vaší pokožce a vytváří nepříjemný tělesný zápach.
Průmyslově zpracované potraviny
Průmyslově zpracované potraviny, nebo spíše nezdravé potraviny, mohou být také příčinou nepříjemného tělesného zápachu. Na vině je obsah rafinovaného cukru v těchto potravinách kromě jejich glykemického indexu, který je velmi vysoký. Cukr v krvi po konzumaci zpracovaného jídla mění u některých jedinců složení potu v kombinaci s bakteriemi přítomnými na kůži, což vede ke změnám tělesného pachu. Nezdravá jídla navíc nejsou bohatá na chlorofyl, což je chemická látka, která v těle působí jako přírodní deodorant.
Některé druhy zeleniny
Zelenina, jako je růžičková kapusta, květák a brokolice, může být také zodpovědná za nepříjemný tělesný zápach. Je to proto, že tato zelenina je bohatá na síru, což je sloučenina, která hodně zapáchá jako zkažená vejce. Pokud budete konzumovat velké množství této zeleniny, může se výrazně zvýšit dostupnost síry pro kožní bakterie. Což může mít za následek nadměrnou produkci sloučenin obsahujících síru, což by ve vás mohlo zanechat nepříjemný zápach.
Zdroj foto: pixabay