• Reklama
  • Kontakt

SuprŽena.cz

  • HP
  • Cestování
  • Děti
    • Miminká
    • Školáci
    • Těhotenství
  • Domácnost
    • Domácí práce
    • Nakupování
    • Tipy a triky
  • Móda a krása
    • Kosmetika
    • Oblečení a doplňky
    • Vlasy, pleť a tělo
  • Recepty
  • Sex a vztahy
    • Antikoncepce
    • Manželství
    • Rozvod
    • Sex
    • Svatba
    • Vztahy
  • Zdraví
    • Hubnutí
    • Nemoci
    • Životní styl

Jak uvařit cizrnu

Stefan Tichy 28 Lis 2014 Recepty Zanechat komentář 801 Zhlédnutí

Cizrna neboli římský hrách, je odedávna považována za jednu z nejlepších z luštěnin. Obsahuje vysoké procento vápníku, hořčíku a i fosforu. Vápníku má  dvakrát víc než hrách a ovesné vločky. Je to plodina pěstovaná především v arabských zemích, ale známá v Evropě již ve středověku a doporučovaná též jako strava pro nemocné.

Cizrna
Cizrna

Obsahuje  vitaminy řady B, kyselinu listovou, železo, zinek, fosfor, hořčík, draslík a vápník. Pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi a vysokým obsahem vláknin napomáhá střevní peristaltice. Je doporučována těhotným ženám (nadýmá méně než jiné luštěniny) a lidem s psychickými potížemi (deprese, stres).

Příprava cizrny před vařením

Cizrna chutí někomu připomíná hrách či fazole.

Před samotným vařením je potřeba cizrnu, tak jako každou luštěninu, namočit minimálně na 8 hodin, ale je daleko lepší ji nechat 1–2 dny naklíčit pro lepší stravitelnost.Cizrnu propláchneme, zalijeme čistou vodou a necháme v teple 2 dny bobtnat a klíčit. Denně vodu vyměňujeme, aby se nezkazila voda.

Vaříme

Po nabobtnání vodu slijeme. Nabobtnanou cizrnu cca 450 g, zalijeme studenou vodou v množství cca 700 ml a dáme vařit. Cizrnu vaříme odkrytou na mírném ohni hodně do měkka určitě alespoň jednu hodinu. Cizrnu je nejlepší uvařit v tlakovém hrnci.  Vodu solíme většinou až v polovině doby varu nebo ještě lépe na závěr. Uvařenou cizrnu scedíme a používáme při přípravě pokrmů jako jinou luštěninu.

 

 

Cizrna 2014-11-28
Stefan Tichy
Tagy Cizrna
Twitter Facebook Google + Stumble linkedin Pinterest Více

Autor

Přidal : Stefan Tichy
Předchozí článek :

Zkuste metodu LITE a dorozumění se v zahraničí Vám už nebude činit potíže

Další článek :

Jak vypadá svrab u člověka  

Související články

Jak chutná mexický temperament ?

Jak chutná mexický temperament ?

mata.l 02 Říj 2013
Chutná hrstková polévka: Jak ji připravit?

Chutná hrstková polévka: Jak ji připravit?

Michaela 26 Led 2021
Recept na sýrovou roládu

Recept na sýrovou roládu

Nikol Blahova 11 Čvn 2016

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Doporučujeme

Mohlo by vás zajímat

  • Jak se vypořádat s novoroční kocovinou

    Jak se vypořádat s novoroční kocovinou

    Gabriela Kortova 27 Pro 2017
  • 87 % žen, které užily pohotovostní pilulku, se chránilo jinou antikoncepční metodou, která selhala

    87 % žen, které užily pohotovostní pilulku, se chránilo jinou antikoncepční metodou, která selhala

    Jaroslav 13 Lis 2017
  • Boty do postele patří! Chlapi z nich totiž šílí

    Boty do postele patří! Chlapi z nich totiž šílí

    admin 28 Lis 2015
  • 5 nejčastějších chyb při fénování vlasů

    5 nejčastějších chyb při fénování vlasů

    Gabriela Kortova 26 Kvě 2018
  • Dřevěný altán či domek na nářadí. Pomocník v zahradě (nejen) na podzim

    Dřevěný altán či domek na nářadí. Pomocník v zahradě (nejen) na podzim

    admin 29 Říj 2019
  • Reklama
  • Kontakt

Populární

  • 1

    Skoncujte se zápachem nohou

    Gabriela Kortova 11 Lis 2015
  • 2

    Hodinky, kterým se určitě potěší

    mata.l 28 Říj 2013
  • 3

    Španělské pláže

    mata.l 07 Říj 2013

Náhodné příspěvky

Sedí vám účes k typu vašeho obličeje? Ostříhejte se správně a ihned omládnete

Sedí vám účes k typu vašeho obličeje? Ostříhejte se správně a ihned omládnete

Jak poznat psychopata

Jak poznat psychopata

Jak často a proč měnit líčidla?

Jak často a proč měnit líčidla?

Tyhle filmy milujeme

Tyhle filmy milujeme

Jak si poradit s ranní nevolností

Jak si poradit s ranní nevolností

Proč pít zelený čaj

Proč pít zelený čaj

Tagy

cvičení dovolená hubnutí kosmetika móda pleť pokožka příprava recept spánek suroviny Těhotenství vlasy vztah zdraví
2017 Všechna práva vyhrazena
Suprzena.cz
Na stránce používáme cookies. O jejich používání se blíže můžete informovat zde Ok
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Nezbytné
Vždy povoleno

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Není nutné

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.