Sacharidy patří k nezbytné součásti naší stravy, přesto o nich mnozí slyší neradi. Dodávají energii tělu pro všechny typy aktivit a nestravitelnou vlákninu nutnou k dobrému fungování trávení. K sacharidům, jež jsou produktem rostlin, řadíme škroby, cukry, lignin. Mnohé jsou i živočišného původu, a ty se nalézají ve formě glykogenu většinou v játrech.
Sacharidy jsou v mléčných potravinách, ale i těch rostlinného původu. Dle počtu cukerných jednotek vázaných v molekule dělíme sacharidy na monosacharidy, oligosacharidy a polysacharidy. Sacharidy, jež mají sladkou chuť, nazýváme cukry. Ovšem sladkou chuť mají i disacharidy, řadíme sem sacharózu – řepný cukr, mléčný cukr a sladový cukr. Glukóza je zároveň s fruktózou hlavním monosacharidem většiny potravin. Oba jmenované cukry jsou zastoupeny ve větším množství v ovoci. Jejich obsah kolísá jednak podle druhu ovoce, stupně zralosti a také podmínkách při sklizni a zpracování.
Sacharidy v potravinách – klady i zápory
Jsou obsaženy nadále i v medu, vínech, luštěninách a zelenině. Fruktóza i glukóza patří k tzv. kariogenním cukrům a podílí se na tvorbě zubního kazu. Z řad oligosacharidů jsou významné hlavně disacharidy sacharóza, laktóza a maltóza, jež vzniká štěpením škrobu v obilovinách. Komplexní složené sacharidy zvané polysacharidy mají v naší výživě nezastupitelné místo. Nejbohatším zdrojem jsou luštěniny, obiloviny, zelenina a ovoce. Polysacharidy z potravin se dělí podle schopnosti štěpit se prostřednictvím lidských enzymů na využitelné a nevyužitelné polysacharidy. Přesto, že jsou sacharidy pro lidský organismus důležité, nic se nemá přehánět. Jejich nadmíra vede k obezitě, ale naopak nedodržení minimálního denního příjmu vede k strádání a faktu, že si tělo bere následně energii z vašich svalů.
Jídelníček a sacharidy
Jakmile dojde k nedostatku sacharidů v jídelníčku, dochází sice k odbourávání tukových zásob, ale bohužel rovněž k úbytku svalové hmoty. Při těchto dietách je nezřídka negativně i ovlivněná psychika. Naopak u nadbytku sacharidů dochází k hromadění energie do tukových zásob a to i tehdy, přijímáte-li poměrně málo tuků ze stravy. Nadměrná konzumace sacharózy vede k zvýšenému výskytu zubního kazu, obezity a zhoršení průběhu cukrovky. Žádným přínosem pro lidské zdraví není pojídání sladkostí, popíjení lihovin, likérů a slazených nápojů.
Vše jmenované má vysokou energetickou hodnotu a nulový přínos pro zdraví. Pojídání cukrovinek zejména pak čokolády, zlepšuje krátkodobě náladu, a právě na tento pocit může vznikat závislost. Po nějaké době se může dostavit pocit slabosti a nutkání na sladké – je to dáno tím, že tyto potraviny mají vysoký glykemický index a člověk je se svým krevním cukrem, jako na kolotoči. Což úzce souvisí i se vznikem cukrovky.